ویتیلیگو یک اختلال خودایمنی مزمن (بلند مدت) است که موجب می شود بخش هایی از پوست رنگدانه یا رنگ خود را از دست بدهند. این بیماری با مورد حمله قرار گرفتن ملانوسیتها (سلولهای پوست که نقش رنگدانه سازی دارند) و از بین رفتن آن ها رخ می دهد که این امر باعث میشود پوست به رنگ سفید شیری تبدیل شود.
در بیماری ویتیلیگو، لکه های سفید معمولاً به صورت متقارن در هر دو طرف بدن از جمله هر دو دست یا هر دو زانو ظاهر می شوند. در برخی مواقع، از بین رفتن رنگ یا رنگدانه بسیار سریع صورت می گیرد که حتی ممکن است یک منطقه وسیع از بدن را شامل شود.
نوع سگمنتال ویتیلیگو از رواج بسیار کمتری برخورداراست و به شرایطی گفته می شود که لکههای سفید فقط در یک قسمت یا یک طرف بدن شما مانند پا، یک طرف صورت یا بازو قرار دارند. این نوع ویتیلیگو اغلب در سنین پایین شروع می شود، حدود 6 تا 12 ماه پیشرفت می کند و سپس معمولاً متوقف می شود.
ویتیلیگو یک بیماری خودایمنی است. در شرایط عادی، سیستم ایمنی در سراسر بدن وظیفه مبارزه و دفاع از بدن در برابر ویروس ها، باکتری ها و عفونت ها را دارد. در افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی، سلول های ایمنی به اشتباه به بافت های سالم بدن حمله می کنند. افراد مبتلا به ویتیلیگو به احتمال بیشتری ممکن است به سایر اختلالات خود ایمنی نیز مبتلا شوند.
معمولا فرد مبتلا به ویتیلیگو ممکن است بستگانی مبتلا به این بیماری در افراد خانواده خود نیز داشته باشد. علیرغم عدم وجود درمان قطعی برای ویتیلیگو، بسیاری از درمانها میتوانند در توقف روند پیشرفت بیماری و بازگشت اثرات ناشی از آن بسیار موثر بوده و تا حد زیادی به یکنواختتر شدن رنگ پوست کمک کنند.
هر فردی ممکن است به ویتیلیگو مبتلا شود و علائم ناشی از آن ممکن است در هر سنی بروز نماید. با این حال، در بسیاری از افراد مبتلا به ویتیلیگو، لکههای سفید قبل از سنین 20 سالگی ظاهر شده و یا حتی میتواند از همان اوایل دوران کودکی بروز نماید.
به نظر می رسد شیوع ویتیلیگو در افرادی که سابقه خانوادگی این اختلال را داشته و یا سابقه ابتلا به دیگر بیماری های خودایمنی از جمله موارد زیر را دارند، شایع تر است:
علامت اصلی ویتیلیگو از بین رفتن رنگ طبیعی پوست یا رنگدانه است که به آن دپیگمانتاسیون می گویند. لکه های فاقد رنگدانه می توانند در هر نقطه از بدن ظاهر شوند و تاثیرات زیر را به جای بگذارند:
افراد مبتلا به ویتیلیگو ممکن است به موارد زیر نیز مبتلا شوند:
به باور دانشمندان ویتیلیگو یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به ملانوسیت ها حمله کرده و آن ها را از بین می برد. علاوه بر این، محققان همچنان به مطالعه چگونگی نقش سابقه خانوادگی و ژن ها در ایجاد ویتیلیگو ادامه می دهند. در برخی مواقع، یک رویداد (مانند آفتاب سوختگی، ناراحتی عاطفی، یا قرار گرفتن در معرض یک ماده شیمیایی) می تواند بیماری ویتیلیگو را تحریک کرده یا منجر به بدتر شدن علائم آن شود.
برای تشخیص ویتیلیگو، پزشک در مورد سابقه خانوادگی این بیماری پرسش خواهد گرد و یک معاینه بالینی کامل انجام خواهد داد. این معاینه ممکن است شامل ارزیابی دقیق پوست بدن نیز باشد. در برخی مواقع، پزشک ممکن است از لامپ وود که به آن نور سیاه هم گفته می شود استفاده کند که در واقع یک نور فرابنفش است که پزشک بر پوست می تاباند. در صورت ابتلا به ویتیلیگو، نواحی درگیر در برابر نور به صورت نقاط گچی و روشن مشاهده می شوند.
سایر آزمایش ها شامل موارد زیر می شود:
پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند که بر توقف تخریب ملانوسیت ها توسط سیستم ایمنی بدن و نیز بهبود ظاهر پوست تمرکز دارد. اهداف درمان در بیشتر بیماران شامل موارد زیر می شود:
نباید این نکته مهم را از یاد برد که روند درمان ممکن است بسیار زمان بر باشد و لزوما تمام افراد به این درمان ها پاسخ نمی دهند. علاوه بر این، پاسخ به درمان ممکن است در نواحی مختلف بدن متفاوت باشد و حتی در حین درمان ممکن است لکه های جدیدی در بدن فرد ایجاد شود. گاهی مواقع پزشکان برای دستیابی به نتایج بهتر ممکن است چند درمان را به طور همزمان توصیه کنند.
درمان ها شامل موارد زیر می شود:
افراد حافظ سلامت که بیماری ویتیلیگو را درمان می کنند، شامل موارد زیر می باشد:
زندگی برای افراد مبتلا به ویتیلیگو ممکن است بسیار سخت باشد. برخی افراد مبتلا به این اختلال به دلیل تغییرات ظاهری خود با احساساتی نظیر خجالت، ناراحتی، شرمندگی و غم مواجه هستند. در برخی موارد، این احساسات می تواند به کاهش عزت نفس فرد و افسردگی منجر شود. درخواست کمک و راهنمایی از متخصصین سلامت روان می تواند به تحمل این اختلال و نیز درمان افسردگی کمک کند.
علاوه بر درمان های توصیه شده توسط پزشکان، موارد زیر نیز می تواند به مدیریت این بیماری کمک کند:
https://www.niams.nih.gov/health-topics/vitiligo