مارس: ماه جهانی آگاهی رسانی درباره ی سرطان کولورکتال
سرطان کولورکتال چیست: سرطان بیماری است که در آن سلولهای بدن خارج از کنترل رشد میکنند. سرطان کولورکتال مربوط به کولون و رکتوم است. منظور ازکولون همان روده بزرگ است و رکتوم گذرگاهی است که کولون را به مقعد متصل می کند.
علائم سرطان کولورکتال چیست؟
- تغییر پایدار در عادات روده ای
- وجود خون در مدفوع
- درد، گرفتگی یا کرامپ شکم
- کاهش وزن ناخواسته
سرطان کولورکتال دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان است.
چه مواردی ریسک ابتلا را افزایش میدهد؟
- اگر فرد یا افرادی از خویشاوندان درجه یک شما مبتلا به پولیپ یا سرطان کولورکتال بوده است.
- اگر مبتلا به بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو یا کرون هستید.
- در صورتیکه مبتلا به سندروم های ژنتیکی مانند FAP هستید.
تمامی مردان و زنان بالای 45 سال بهتر است غربالگری سرطان کولورکتال را انجام دهند. افرادی که سابقه خانوادگی سرطان کولورکتال دارند باید 10 سال زودتر از جوانترین سن تشخیص در خانواده خود غربالگری شوند.
متأسفانه، سرطان کولورکتال تا زمانی که در مراحل پیشرفته نباشد همیشه با علائم و نشانهها ظاهر نمیشود، به همین دلیل غربالگری از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
راهکارهای کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال چیست؟
- به طور کلی، موثرترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال، غربالگری معمول است که از سن 45 سالگی شروع می شود.
- تغذیه: تحقیقات در حال انجام است تا مشخص شود آیا تغییر در رژیم غذایی می تواند خطر سرطان روده بزرگ را کاهش دهد یا خیر. متخصصان رژیم غذایی کم چرب، مصرف میوه ها، سبزیجات و غلات کامل را برای کاهش خطر بیماری های مزمن مانند بیماری عروق کرونر و دیابت توصیه می کنند. این رژیم همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش دهد.
- تغییر سبک زندگی: برخی مطالعات نشان می دهد که افزایش فعالیت بدنی، حفظ وزن مناسب، محدود کردن مصرف الکل و اجتناب از استعمال دخانیات، میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
منبع:
www.cdc.gov